Redningsvesten redder liv

I 2011 druknede 16 personer i de danske farvande – og de 15 af dem bar ikke redningsvest. Det viser nye tal fra Søsportens Sikkerhedsråd.


Fritidsfiskerne og lystsejlerne glemmer at bruge redningsvesten. Og det kan være livsfarligt.


– Vi ser flest ulykker med fritidsfiskere, der sejler ud i joller.

Mange har vesten med, men har ikke fået den på. Så bliver de overrasket over pludseligt dårligt vejr eller en stor bølge efter en færge.

 

Ofte går det rigtig stærkt, og så hjælper det ikke, at redningsvesten ligger i båden, fortæller Sten Emborg, sekretariatschef i Søsportens Sikkerhedsråd, der sammen med Beredskabsforbundet og TrygFonden står bag en kampagne om at bruge redningsvest.

 

Målgruppen er mænd over 50 – for det er dem, der fylder i druknestatistikken på havet.


Det er lovpligtigt at have redningsvest med i båden, men ikke at have den på.

 

I Beredskabsforbundet håber man på at skabe en adfærdsændring blandt fritidsfiskerne og lystsejlerne, så det bliver naturligt at bære vesten, når de færdes på havet.


– Det skal være lige så naturligt at bære redningsvest, når vi er på vandet, som det er at tage cykelhjelm eller sikkerhedssele på, når vi færdes i trafikken.


Falder du i vandet med en farvestrålende redningsvest, er chancerne for, at beredskabet får øje på dig ekstremt gode, fortæller Mads Jakobsen, kommunikationschef i Beredskabsforbundet, og understreger, at de nyere, selvoppustelige redningsveste giver god bevægelsesfrihed – så dét i hvert fald ikke længere tæller som en undskyldning for at lade være med at tage vesten på.

 

I TrygFonden er man glad for at der bliver sat fokus på området.


”Drukning er en væsentlig ulykkesrelateret dødsårsag– og vi vil derfor gerne gøre bade- og vandsikkerhed tydelig i danskernes bevidsthed. At bruge redningsvest, når man er på vandet, kan redde liv,” fortæller René Højer, der er områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

 

Forud for kampagnen er der i efteråret 2011 blevet gennemført en antropologisk undersøgelse med det formål at klarlægge fritidsfiskernes og lystsejlernes brug af redningsvest.

 

En række personer er blevet interviewet omkring sikkerhed til søs.

Stort set alle de interviewede erkender, at der er en risiko forbundet med deres fritidsbeskæftigelse på havet, og for hovedparten af dem gælder, at de har gjort op med sig selv, at denne risiko er værd at løbe i relation
til det, de får ud af at dyrke deres hobby.

 

Både fritidsfiskerne og lystsejlerne, uanset om de bruger redningsvest eller ej, opstiller forskellige
forklaringsmodeller, foranstaltninger og forholdsregler for, hvordan de forebygger ulykker til havs.

Relaterede artikler

Ingen kommentar

Du kan skrive første kommentar.

Skriv en kommentar

Indtast venligst dit navn. Venligst indtast en gyldig E-mail Venligst indtast besked.